Völgyifalu, családi ház tervezése

Dolina pri Lendavi, projekt stanovanjske hiše

Jelen tervezési feladat az egyetemi éveimből való. Szülőfalumba, Völgyifaluba a temető ravatalozója helyett terveztem egy újat.

A temetőt két utca, a Fő utca, valamint a Lendvai út határolják. Az utak találkozásánál kialakult temető ezért háromszög alakú. A sírok úgy kerültek kialakításra, hogy két nagyobb szabad kiteresedés maradt, egyik a Fő utca, másik a Lendvai út mentén. Mivel funkciók szerint szükség volt két tárolóra, mellékhelyiségre és egy halotti torok rendezésére is alkalmas helyiségre tálaló konyhával, valamint magára a ravatalozó helyiségre, az épületet két részre osztottam, egy ravatali és egy kiszolgáló épületre, a temető két kiteresedését felhasználva. A két épületrészt egy urnafal köti össze. Az épület az oldalsó telekhatárra lett telepítve, mint ahogy a faluban a lakóházak gazdasági melléképületei is. Ezzel egyrészt sikerült igazodni a falu beépítési formájához, másrészt a beépítés lezárja, lehatárolja magát a temetőt a lakóházaktól. Anyaghasználatában betonmagos falszerkezet készült kétoldali bontott tégla burkolattal. Az épület téglafalait a temető külső oldalán csak az ablaknyílások törik meg, míg a temető felőli, belső oldalára fa betétek kerültek. A temető felé nagyméretű üvegezett nyílászárók, üvegfalak tervezettek, amelyek fa rácsozatú árnyékolókkal burkoltak. Mivel a faluban a gazdasági épületek zömében látszótéglás szerkezetek, fa elemekkel, nyílászárókkal megtörve a falszerkezetet, az épület kialakítása bele tud illeszkedni ebbe a környezetbe.

A padlóburkolat padlásburkoló tégla, a falazatok bontott tégla, a tetőhéjalás kerámia tetőcserépből készült. Mivel azonos az anyaghasználat, az épület tömör egységet képez, amelyet a belső és külső lágyabb fa elemek törnek meg.

Az épület ravatalozói részében a belső odalfali téglafalakban falmélyedések kerültek kialakításra, amelyek alkalmasak gyertyák elhelyezésére, amelyeket a gyászolók gyújthatnak az elhunytért. Ezáltal bensőségesebbé, melegebbé téve a ravatalt.

Predmetna projektna naloga je iz mojih študijskih let. V mojo rodno vas, v dolinsko pokopališče nem projektiral novo mrliško vežo namesto obstoječe.

Pokopališče omejujeta dve ulici, Glavna ulica in Lendavska cesta. Pri stičišču teh ulic se je izoblikovalo pokoplaišče trikotne oblike. Grobovi so se izoblikovali tako, da sta ostala dva večja prazna prostora, en pri Glavni ulici, drugi pri Lendavski cesti. Glede funkcije je bilo potrebno izoblikovati dva skladišča, stranišče, prostor za pogostitev s kuhinjo in samo mrliško vežo. Stavbo sem razdelil na dva dela, na pomožni objekt in na mrliško vežo z uporabo dveh večjih praznih prostorov. Ta dva dela stavbe povezuje zid za urne. Stavba je postavljena k stranski parcelni meji kakor je to značilno za gospodarska poslopja stanovanjskih objektov v vasi. S tem sem se lahko po eni strani uskladil s pozidavo v vasi, po drugi strani pa sem lahko razmejil pokopališče od stanovanjskih objektov. Pri uporabi materialov sem uporabil konstrukcijo z betonskim jedrom in dvostransko oblogo iz starih opek. Iz zunanje strani fasado členijo samo okna, iz smeri pokopališča pa so vgrajeni leseni elementi. Proti pokopališču so načrtovana večja okna in vrata, steklene stene, ki so obložene s senčilom iz lesenih letev. Ker so se v vasi gospodarska poslopja gradila pretežno iz vidnih opečnih konstrukcij z lesenimi elementi, okni in vrati se stavba lepo prilega v to okolico.

Talna obloga je podstrešna opeka, stene so obložene z opeko, strešna kritina je iz keramičnih strešnikov. Ker je uporaba materialov identična, stavba daje trdni, enotni videz, kar razrahlja samo uporaba nežnejših lesenih elementov v notranjosti in zunanjosti.

V delu mrliške veže stavbe so se v stranskih stenah izvedle vdolbine v steni, kamor lahko žalujoči postavijo sveče za pokojnega, s čimer se lahko doseže toplejše, intimnejše vzdušje v prostoru.